Българските хендлери – Христина Костадинова

За да бъде представено добре в изложбения ринг, Вашето куче трябва да бъде обучавано от най-ранна възраст.
Изложбата е важна част от развъдната дейност, на която любители, кинолози и развъдчици могат да съпоставят няколко кучета и да преценят на живо техните качества и недостатъци. За всички онези, които са присъствали на киноложка изложба е ясно, че доброто оценяване на кучето зависи не само от възпитанието, визията и генетичните заложби, но и от представянето му в ринга. А тук идват на помощ хендлерите. Хендлингът представлява професионално представяне на кучетата в екстериорния ринг, както и подготовката им за участие.
Хендлерът е човекът, който ръководи кучето, представяйки го в ринга. На нашите страници представяме българските хендлери и тяхната гледна точка за тази така приятна професия.

ХРИСТИНА КОСТАДИНОВА
1. Разкажете ни за себе си.
Казвам се Христина Костадинова, на 18 години съм, от град Пловдив. Още от малка животните са част от моя живот и най-верни приятели. Вкъщи съм гледала всякакви животни. Следващата ми мечта, след тази да бъда хендлер, е да уча и завърша ветеринарна медицина. Затова се надявам много скоро да се изкача една стъпка напред към осъществяването й.
2. Защо станахте хендлер, как възникна любовта ви към изложбите?
Любовта ми към кучетата е от както бях малка. През 2008 вкъщи дойде сегашното ми куче – английски кокер спаниел. Обожавах да гледам изложби и винаги ми се е искало да взема участие в тях.Моето куче няма родословие, но това не ми пречеше от чисто любопитство да я запиша за една експертна оценка, след това да се явя в конкурса за хендлери и да спечеля първото място!
Хареса ми да бъда в ринга, да гледам толкова различни породи и хора, които се забавляват и имат еднакви интереси – именно своята порода. След известно време и след като бях изчела всичката информация в интернет за изложбите, теорията за представяне на кучета, различните породи и техните стандарти, разбрах за групата по хендлинг която се организира в Пловдив при Анелия и Костадин Шанкови и веднага се записах. Нямаше как да не последвам това, което ми доставя удоволсвтие. И сега, три години по – късно не си представям какъв би бил моя живот без изложбите, без това прекрасно чувство да бъда в ринга, да представям различни породи, да
се запознавам с много прекрасни хора и техните кучета. Това хоби превърна моя живот в нещо прекрасно.
3. Какви качества са нужни за един човек, за да бъде добър в работата си?
Най-вече да го желае от цялото си сърце! Да иска да се занимава с това и да бъде в ринга! Да обича животните и да има връзка с тях . Винаги да е усмихнат и да има търпение, да се отдаде изцяло на своето хоби.
4. Имате ли учител или ментор, който да Ви е насочил към това занимание?
Да, Анелия Шанкова – прекрасна хендлерка и Костадин Шанков – прекрасен съдия! Те ми показаха посоката и ме научиха на всичко, което знаят.
5. Имате ли любими породи, с които работите най-добре?
Аз обожавам всички породи и се старая да мога да представя по най – добрия начин всяка една порода – от малки до големи. Може би малко по – пристрастна съм към американските кокери, които за жалост в България се броят на пръсти, но се надявам да мога някой ден да докарам едно бебе от чужбина.
6. Кой е любимият и най-малко любимият момент в работата Ви с кучета?
Мисля, че на всеки един хендлер любимият му момент е когато усети връзката с кучето, което представя. Имам моменти, в които не ми се иска да спирам да тичам и с удоволствие бих правила още и още кръгчета в ринга, стига съдията да ми покаже това. И разбира се, доволните стопани, когато излезем от ринга. А най – малко любим – хммм, мисля,че няма такъв.
7. Как преценявате какво да облечете за конкретната изложба?
В зависимост от кучетата, които представям – от тяхната окраска. На бяло куче – по – изпъкващ цвят. На черно куче – по светъл. Не трябва да се слива цвета на костюма с окраската на кучето.
8. Нервни ли сте преди изложба?
Не…може би съм малко нервна, докато стигна на изложбата, защото нямам търпение да бъда вече там.
9. Колко време е необходимо, за да бъде подготвено едно куче за ринг – като поведение и визия?
Като поведение в зависимост от това колко бързо възприема едно куче и какъв е неговия проблем. При някои малко повече, при други – веднага. А за външния вид – в зависимост от породата. Има породи, които нямат нужда от груминг и такива, при които мога да прекарам целия ден в ресане, подстригване и разплитане. Например при шнауцерите се иска подготовка месеци преди изложба, защото отнема доста време след триминга за да им поникне козинката на нужното ниво.
10. Кои са най – големите Ви постижения до момента?
Най – големите ми постижения до момента са от хендлерските конкурси. На крайното класиране през декември 2012 спечелих първо място от 20 хендлера, което ми даде квалификация да представям България в Англия/Бирмингам/, на най – голямата изложба – Crufts, където се състезавах с победителите на всяка една държава. Първото място се определяше от броя спечелени места на всички изложби в календарния план за 2012. За мен беше огромно удоволствие да бъда там и да представям България, беше една сбъдната мечта, която ми донесе много незабравими моменти и особено да тичам на големия зелен ринг!
На Европейското първенство през 2012 бях избрана в най – добрите 6 хендлери за деня, а на Световното в Унгария през 2013 бях избрана в най – добрите 10 за деня. Имам и много други успехи от хендлерски конкурси. След като направих 18 години приключих с тези конкурси, защото в правилата те са за хендлери до 18 години. Имам успехи със всяко едно прекрасно четирикрако което съм водила – отлични оценки, BOB-ве, спечелени групи, BIS-ове. Прекрасни моменти, които никога няма да забравя. Надявам се в следващите години да продължавам да имам успехи със всяко едно куче което водя – В България и в чужбина.
11. Разкажете ни за някой интересен момент в ринга.
О, интересните моменти в ринга са наистина много. Но може би най – скорошен и каращ ме да се усмихвам, когато си го спомня, беше от изложбите на които бях в Солун,/Гърция/през септември. Представях и два прекрасни санбернара с мен – момче и момиче, които много се обичат и са влюбени един в друг. В конкурса за “Най-добра развъдна двойка” влезнах с тях двамата. Имаше страшно много кучета, които участваха. При кръгчето което правих с тях, мъжкия започна да закача женската, да си играе с нея и да и хвърля по един език в движение. Аз ги водих с една ръка и ми беше много забавно, но все пак те запазиха добрите си движения и съдията /Nicola Imbimbo/ присъди на нас прекрасното 2-ро място.
12. Имате ли домашни любимци? Разкажете ни за тях.
Вкъщи съм си гледала всякакви животни – от майски бръмбари до бебета – патенца, костенурки, таралежи, рибки, хамстери и всичко, за което се сещате. В момента вкъщи гледам едно куче, за което споменах по – нагоре – една прекрасна мадама кокерка и две котки – момче, който е над 14 годишен, кастриран сиамец и момиче – нежна персийка.
Но вкъщи винаги има място за още кучета и семейството ни се увеличава всеки път когато вкъщи идва някое четирикрако, за да го тренирам и подготвям за изложби и изложбена кариера.
13. Какво ви предстои, планирате ли да участвате в изложба скоро?
Да, всички изложби от календарния план на БРФК. А през 2014 планирам много изложби в чужбина,включително Сетовното и Европейското, защото вече ще имам тази възможност да обикалям. Надявам се да успея да отида отново и на Crufts в Англия, защото е една прекрасна изложба, на която си заслужава да присъстваш.
14. Вашият съвет към хората, които биха искали да се занимават с хендлинг.
Ако чувстват,че това е нещото, което им носи радост и удоволствие, което ги кара да чакат с нетърпение да минават дните, за да дойдат планираните изложби…обичат да се занимават с кучета и имат нужното търпение, защото без търпение не става – да следват своята мечта, да ходят на изложби и да учат за всяка една порода.Това е едно наистина прекрасно хоби, което зарежда с много позитивно настроение.
15. Информация за контакт.
Христина Костадинова
телефон- +359 894 775 115
facebook
e-mail
web site: Hristina Hendling

Форум за дискусии, засягащ притежаването, отглеждането и развъждането на кучета от породата „самоед“.