Грижи за козината на самоед

Породата самоед притежава козина, която изисква ежедневна поддръжка и грижи.
Пухкавата космена покривка е устроена на два слоя, подобно на козината на полярните мечки. В основата си тя е изградена от гъст подкосъм, а финалният завършек е с дълъг, покривен косъм. Тази двуслойна структура позволява на кучетата да регулират температурата на тялото си, независимо от сезона, ето защо самоед никога не се подстригва, освен, ако не се налага по здравословни причини – например инфекциозни, дерматологични заболявания и последващо лечение.
Два пъти годишно се наблюдава цялостно линеене /смяна на козината/, като мъртвият подкосъм започва да се отделя на топки и цели кичури. Този процес отнема време, като може да се ускори, ако изкъпете кучето веднъж или два пъти, за да спомогнете отстраняването на ненужния косъм.
Самата смяна е индивидуална по продължителност. При повечето северни породи продължава около 2 до 3 седмици /активна смяна/ и понякога още 1-2 седмици за смяна на покривния косъм /умерена/. Видимо новата козина започва да расте за около месец след линеенето. На практика, покривен косъм се сменя през цялата година с различна интензивност и това налага ежедневната грижа и сресване на кучето.
Цялостната грижа за външният вид на кучето се нарича grooming, чуждица, възприета като термин, който се използва като описание на подготовката на едно куче за изложбено представяне. Истината е, че груминг се прави на всички самоеди, независимо дали са изложбени екземпляри или не – освен редовното сресване на козината, той включва къпане, сушене, подстригване на лапи, почистване на уши, очи, зъби, подрязване на нокти.
От гледна точка на груминга на самоед, има различни методи да се забави или ускори смяната на козината със специална козметика, маски за подхранване на косъма и допълнително даване на витамини. Забавяне може да се наложи, за да се отложи линеене на кучето в изложбен сезон, а ускоряването е най – вече за удобство на стопанина, тъй като в период на линеене домът, който е обитаван от самоед, буквално побелява.
За кучета, живеещи в топли апартаменти, линеенето може да не е толкова ясно изразено, но това не означава, че то ще липсва. Ето защо, колкото по – отрано свикнете вашето куче да стои спокойно при ресане, толкова по – лесно и приятно ще е това занимание и за двете страни.
Интересна характеристика на самоедската козина е че има уникалното свойство да се “самопочиства” и да запазва белия си цвят. Това всъщност е в резултат на умереното омазняване и структура на самия косъм, ето защо след „кална баня“ е необходимо кучето само да изсъхне и да се среши, за да се отстрани праха и наслоената мръсотия.
Едно от най – големите предимства на самоед като домашен любимец е отсъствието на характерната мускусна миризма „на куче“, козината почти не задържа миризми и не се усеща присъствието на куче така, както при други породи.
Основни насоки за груминг
Всеки притежател на куче от тази порода, още повече пък такова, което посещава изложби, има свой метод за грижи за козината. Всеки намира за себе си онази грижа, която се отразява най – добре на кучето му и неговият външен вид. Имайте предвид, че ако вашето куче е още бебе, трябва да редуцирате времето за сресване и грижи до не повече от десетина минути дневно, кучето не бива да приема сресването като травмиращо и досадно занимание.
Никога не си позволявайте да повишавате тон, докато грумирате своя самоед, още повече, ако кучето е малко. Ако усещате, че не се справяте и нервите ви не издържат, по – добре спрете и си починете или се обърнете към професионалист, отколкото да насилвате кучето и да го наказвате. Не забравяйте, че всяко куче може да бъде научено на желаното поведение, а не принудено да се подчинява. Въоръжете се с търпение и добро настроение – ще бъдете изумени колко бързо се учат. Ако превърнете сресването на кучето в ежедневна грижа, това занимание ще ви отнема най – много два часа общо седмично – не толкова „висока цена“ за перфектния вид на вашия самоед.
Общи базисни материали за поддръжка на куче от породата самоед
Масажен душ с дълъг маркуч
Кърпи, хавлии с голяма попиваща способност, за предпочитане от чист памук.
Гумена, противоплъзгаща подложка, ако използвате вана
Добър кучешки шампоан с подхранващ ефект, без избелващи съставки
Професионален шампоан за кучета с бяла козина, с избелващ ефект/ обикновено син на цвят/
Балсам за кучешка козина
Клещи за подрязване на нокти /ако не сте запознати как се използват, посетете ветеринарен лекар за тази процедура/
Широк гребен, тип гребло
Метален гребен с прави зъбци
Метален гребен с тънки телени зъбчета, тип пуходерка
Памучни тампони за почистване на уши /продават се в зоомагазините, ще ви свършат работа и тампоните за отстраняване на грим/
Течен препарат за почистване на уши
Силен сешоар с опция за студен въздух или специален професионален сешоар за кучета /можете да се снабдите чрез поръчка в интернет, почти не се среща за свободна продажба в зоомагазините, поради високата му цена/
Добър чифт остри прави ножици
Изтъняващи /филиращи/ ножици
Четка и кучешка паста за зъби
Кръвоспиращ прах /при евентуална травма, ако все пак решите да скъсявате ноктите на кучето сами/
Препарат за почистване на очи /продават се в зоомагазините, като заместители се използват отвара от лайка или сребърна вода/
Препарат против външни паразити – пипета, пудра, каишка – изборът е изцяло ваш.
Това са примерни основни материали, но всеки стопанин на куче самоед преценява какво го улеснява, като допълва „козметичната чантичка“ с различни продукти, според нуждите си.

Ето как са оползотворявали козината на самоедите през 1940 година в Англия

Като цяло, колкото по – често къпете кучето си, толкова по – хубава козина ще има то. Не подценявайте подхранващите продукти и винаги се уверявайте, че кожата и козината са добре изплакнати с вода, без остатъци на шампоан или балсам.
За подготовката на изложбено куче, грижите започват от най- ранна възраст и са малко по – специфични. Обсъдете с развъдчика каква козметика да използвате. Също така посетете нашият форум, където споделяме дългогодишен опит .

 

Форум за дискусии, засягащ притежаването, отглеждането и развъждането на кучета от породата „самоед“.

 

 

NO COMMENTS