Повелителят на снежните вихрушки – историята на  Rex The Blizzard King (Rex of White Way).

Мнозина от вас са запознати с холивудските кучета-супергерои – Ласи, Бенджи, Рин Тин Тин. Нашата задача в тази статия е да ви запознаем с прелюбопитната история на истинско куче-герой – Рекс ъф Уайт Уей, по прякор “Царят на снежните вихрушки”.
Рекс е чистокръвен самоед, живял и прославил се в планинските части на Източна Калифорния. За 11-те години на своя живот (1946 – 1957), той е бил главно действащо лице в над 30 издирвателни и спасителни мисии, участник и победител в много състезания за скорост, сила и издръжливост.rex1Рекс “Повелителят на вихрушките” и неговия стопанин, треньор и добър приятел Лойд ван Сикъл
Рекс ъф Уайт Уей е роден в развъдника на Агнес Мейсън. Развъдчицата дълги години живяла в Аляска и заедно със своя баща отглеждали и се опитвали да подобрят качествата на работни породи кучета, основно самоед, за целите на ползващите впрягове за пренос и превоз местни жители. След смъртта на своите родители Агнес Мейсън се мести в Калифорния, но запазва страстта си към развъждането на самоеди, чиито качества и възможности демонстрира при всеки удобен случай по кучешки изложби, паради и дори панаирни изложения. С цел подобряване впрегатните умения на породата, тя наема Лойд ван Сикъл да доставя пощенски пратки в заснежените планински райони между градовете Ащън, Айдахо и Уест Йелоустоун, Монтана, като ползва нейните самоеди.rex2
Развъдчицата на Рекс – Агнес Мейсън (вляво) със своята дъщеря Алджийн Мейсън
По този начин започва вълнуващата “кариера” и Рекс ъф Уайт Уей – като водач на пощенски впряг самоеди. За изложбеното му представяне може да се каже малко – просто е бил прекалено ангажиран с благородните си задължения другаде. Има дори куриозен случай, в който Рекс се появява на кучешка изложба, но преди да дойде неговия ред да излезе на ринга, се налага да потегли на спасителна мисия, за която ще пишем по-подробно в друга част на нашата статия.
Интелигентен и изключтелно силен, Рекс се ползва с огромно доверие от своя наставник Лойд ван Сикъл. През 1949 г. Лойд и Рекс стават национални шампиони при състезанията с впрягове, които се провеждат ежегодно по маршрута Тръки – Тахо в Източна Калифорния.
В същата 1949 г. Рекс и Лойд добиват национално признание, когато самолет, летящ от Сакраменто до Рино, се разбива близо до Тръки. Малкият чартърен самолет с четирима души на борда се преобръща в планинска местност на десетина километра от градчето. Първоначалният план е оцелелите да бъдат достигнати с мощен трактор, който обаче затъва в снежните преспи и планът се проваля. Местната планинска служба се обръща към Ван Сикъл, който впоследствие описва своите впечатления по следния начин:
“Тръгнахме към 22:00 часа вечерта, при пълен мрак и -18 градуса температура. Приготвих две шейни, в които впрегнах 18 кучета. Нямахме представа къде точно се е разбил самолета. Имахме само общи указания за посоката. Рекс беше начело на впряга и благодарение на него успяхме да открием оцелелите за по-малко от два часа. Не мога да кажа какво го е ръководило при издирването, пак повтарям, беше толкова тъмно, че аз дори не можех да видя собствените си кучета…”.planerexОцелелият пилот и пътниците са превозени от впряговете до градчето, където им е оказана помощ. Всичко завършва добре, а спасителната мисия получава национален отзвук. Дори тогава незапознатите с породата са смятали, че самоед е преди всичко изложбена порода. Рекс и останалите седемнадесет самоеда доказват, че освен забележителен външен вид, самоедите притежават и необходимите за суровия климат качества за работа, като по много показатели надминават представителите на породата хъски. Медиите в САЩ грабват историята и я правят водеща новина. Железопътната компания Southern Pacific Railroad отпечатва рекламни плакати на наближаващото състезание с впрегатни кучета “Сиера Дог Дерби”, организирано в Тръки, и предлага специални намаления за всички зрители. В резултат на това хиляди хора се стичат в малкото планинско градче за да видят впряга на Ван Сикъл и неговия водач Рекс. Напълно естествено при такава подкрепа и с такъв забележителен самоед начело, Ван Сикъл печели състезанието. През лятото на същата година Рекс показва своите умения пред 10.000 – на публика в Лос Анжелис на шоуто Western Sportsman, като тегли шейна на колела.
В следващите няколко години Рекс ъф Уайт Уей е навсякъде в ролята си на водач на впряг. Заедно със своя наставник Ван Сикъл вземат участие в много благотворителни мероприятия и изложбени шоута, като Ван Сикъл не пропуска своя шанс да представи благородната порода на всички заинтерсовани. През 1950 година той кучетата му участват в откриването на на учебната година на университета в Бъркли, Калифорния. Рекс е водач на шейна, в която се вози талисмнът на университета, Окси. Преминават тържествено през цялото университетско градче под бурните овации на студенти и зрители.
rexparadeПарадът по случай откриването на учебната година в Бъркли, Калифорния
През 1952 г. зимата в Източна Калифорния се оказва наистина тежка. Високопланинските проходи са затрупани от сняг след серия силни валежи. Постоянен вятър със скорост от над 90 км/ч не стихва в продължение на седмици и много хора, потърсили уединенито на планинските хижи се оказват откъснати от околния свят. Най-страшното се случва, когато пътнически влак попада в капан във високопланинския проход Донър Пас в планините Сиера. По същото това време, Рекс е на изложба в Сан Франциско, където неговата развъдчица чака своя ред да го представи в ринга. Властите се обръщат с молба за помощ към Ван Сикъл и неговите кучета. Той позвънява на Агнес Мейсън с молба да освободи по най-бързия възможен начин Рекс ъф Уайт Уей и още един самоед и тя разбира се, откликва светкавично. Кучетата са превозени със самолет до градчето. Първата работа на Рекс и Лойд е да спасят семейна двойка в откъсната от света високопланинска хижа, където в продължение на цял месец изнемогват под напора на снежната буря. След това идва ред и на луксозния стриймлайнер (парен влак) “Сити ъф Сан Франсиско”. Двигателят на влака с 226 пътници и персонал отказва, след като локомотивът е ударен от лавина на около 35 километра източно от прохода Донър Пас. Рекс отново е впрегнат начело на впряг, но целта не е да се евакуират пътниците, а да се откара лекар до пострадалия влак. Доктор Нелсън, практикуващ в Тръки, предлага услугите си и не след дълго се озовава в теглената от бели кучета шейна. Това не е първият път, в който д-р Нелсън ще пътува на подобни мисии с Рекс и Ван Сикъл, ето защо той не изпитва никакви притеснения за своята безопасност. Въпреки ужасяващото време докторът пристига навреме и започва да се грижи за пострадалите пътници, а пък Рекс и останалите от впряга се озовават в прегръдките на благодарните пасажери.
След две години, през 1954 г., Рекс ъф Уайт Уей, тежащ 32 килограма, чупи световен рекорд, като успява да изтегли 890 кг. на състезание по теглене на товари в Уест Йелоустоун, Монтана! Тогава за него започват да говорят, че самият той тежи три килограма козина, а останалите тридесет тежи сърцето му…
Това са само част от подвизите на Повелителят на снежните вихрушки, описани в документалната книга “The Story of Rex of White Way, The Blizzard King”, написана от председателя на Американския клуб “Самоед” – Jim Cheskawich.
Вижте видео с Рекс ъф Уайт Уей: