Самоедът в интересни факти

Самоедът е порода, която е прекрасна дори за хора, които не харесват особено кучета. Но има някои дребни детайли, които ни карат да ги обичаме още повече.

Знаехте ли, че…
• Самоедът е една от малкото породи кучета, които не миришат.

samoyedstand2

Самоедът няма онзи “естествен кучешки аромат”, който принуждава някои стопани да оставят домашните си любимци да спят навън. Дори когато е мокър, самоедът не мирише. Това се дължи на уникалния тип козина. Препатили собственици споделят, че дори “маркиран” от скункс самоед, абсорбира в пъти по-бързо неприятната миризма.
• Самоедът се грижи за козината си

samoyedfamily

Самоедът, подобно на котката, се грижи сам за голяма част от почистването на козината си. Мнозина потенциални стопани смятат, че поддържането на подобно блестящо бяло ”палто” граничи с невъзможното. Това е заблуда. Способността на самоеда да изчиства и най-мръсните петна без чужда намеса е само едно от качествата, които го правят уникален.
• Усмивката

samoyedsmile

Изражението на самоедската муцунка е друга негова “запазена марка”, която го отличава от останалите породи кучета. Самоедът се “усмихва”, независимо от това какво прави в момента. Тази самоедска усмивка е не само плод на човешкото възприятие – кучетата от породата са изключително дружелюбни, чудесни компаньони и много нежни в отношението си към децата.
• Самоедът е изключително популярен в съвременната японска поп-култура – サモエド
Цели две японски анимационни поредици са включили самоед като главен герой. Едната е Maison Ikkoku, създадена през 1986 г. Самоедът, чието име е Господин Суичиро, играе ключова роля в приключенията на стопанина си – треньор по тенис, който има страх от кучета.

maisonikkoku1 maisonikkoku2 maisonikkoku3

Другата анимационна поредица се нарича Azumanga Daioh. Името на самоеда е Господин Тадакаичи. Той е мил и добродушен и позволява на малката си стопанка Чийо да го язди като кон.

azumangadaioh azumangadaioh1 azumangadaioh2

  • Самоедска дрешка

Козината на самоеда е лека и изключително топла. Много стопани я събират, когато техните кучета я сменят (обикновено два пъти годишно). От нея плетат пуловери, шалове, ръкавици, шапки и каквото още ви дойде на ум. Дреха от самоедска козина е много ценна придобивка за всеки гардероб.

samoyedclothes samoyedclothes1

  •  Самоедът “разговаря”

Поредното уникално качество, което притежават представителите на тази порода, е способността им да комуникират. Когато се обърнете към самоеда с думи той ще ви отговори с неговото си гърлено чуруликане – особен звук, нито ръмжене, нито лай.

samoyedsing

Самоедът е с огромен принос за изследването на полярните области
Женският самоед Ета, водач на впряга на норвежкия полярен изследовател Амундсен, е първото живо същество, което достига Южния полюс.

Etah
Фритьоф Нансен е друг норвежки полярен изследовател, ползвал самоеди за впряговете си, с които достигнал Северния полюс. Той бил толкова впечатлен от качествата на породата, че след приключването на експедицията, взел със себе си две от кучетата – Kaifas и Suggen. Впоследствие Нансен има голям дял в разпространението и популяризирането на породата в Европа. За повече исторически факти, последвайте линка

samoyednansenexpedition

Форум за дискусии, засягащ притежаването, отглеждането и развъждането на кучета от породата „самоед“.