Грижи за здравето на самоед

Грижите за здравето на самоеда започват от момента, в който кучето влезе в новия си дом. Ако сте били разумни в избора си на развъдчик, вероятно то ще има поставени две бебешки ваксини и ще бъде обезпаразитено вътрешно. Тази информация ще бъде вписана и подпечатана  в неговия ветеринарен паспорт, който сте получили заедно с родословието му. От тук нататък ваша ще бъде отговорността да намерите добър ветеринарен лекар, който да продължи имунизациите и обезпаразитяванията на кучето. Здравите самоеди имат лъскави черни лигавици /изключваме възрастните кучета и периода на изсветляване на носа през зимата/. Зъбите им са чисти и без наслоявания. Носът е мокър и влажен. В ушите не трябва да се откриват червени участъци и големи натрупвания на ушна кал. Кожа е чиста, розова до бяла на цвят без пърхот, омазняване или раздразнения. Козината е блестяща, еластична, с леки сребърни оттенъци. Ако за козината не се полагат достатъчно грижи, тя може да придаде болнав вид на вашия самоед. За повече информация относно грижата за козината, прочетете тази статия.

Ако живеете в район на река или друг водоизточник, обсъдете с вашия ветеринарен лекар превенцията против дирофилариоза. Дирофилариозата е паразитно заболяване, което се причинява от кръгъл червей /Dirofilaria immitis /, развиващ се в кръвоносната система на гостоприемника. Заболяването се предава чрез кръвосмучещи комари или по кръвен път. Тази паразитоза е широко разпространена в топлите средиземноморски страни, но от десетина години и в България.

Третирането на самоедите срещу външни паразити е от особена важност. С гъстата космена покривка, понякога можете да пропуснете забил се кърлеж или бълха, а през това време паразитът нанася големи поражения и може да причини редица заболявания. Ето някои от тях:

Ерлихиоза – причинителят е бактерията Erlichia canis, пренасяна само от един вид кърлежи – Rhipicephalus sanquineus. Заболяването се проявява 8-10 дни след заразяването, като признаците обикновени са леки, неспецифични и отшумяват бързо. Това са повишена температура, намален апетит, понякога увеличени лимфни възли, секрет от очите и носа. Признаците на острата форма отшумяват за 1-2 седмици дори и без лечение. Животните остават носители. Без лечение острата форма преминава в хронична, която създава много по-тежки проблеми. Признаците са слабост, загуба на тегло, намален апетит, често има точковидни кръвоизливи по лигавиците и кожата, а също и във вътрешните органи. Когато са засегнати и вътрешни органи, има и множество други признаци. Промените в кръвната картина са тежка анемия, силно намаляване на броя на тромбоцитите и други. Смъртността в случаите, когато има кръвоизливи по кожата и лигавиците, е по-голяма. Като цяло лечението на хроничната форма е по-трудно и невинаги успешно

Бабезиоза – причинителят е едноклетъчен паразит (протозой), размножаващ се в кръвните клетки на кучетата. Много от инфектираните кучета са без симптоми на заболяване, но разпространяват инфекцията т.е. заразяват кърлежите, които смучат кръв от тях.
Клиничните признаци при болните са повишена температура, жълтеница, слабост, анемични (бледи) лигавици, увеличен далак. При хроничните инфекции може да има и увеличени лимфни възли. Точната диагноза се поставя след кръвно изследване, което показва изменение в броя на формата на еритроцитите, наличието на самите паразити в еритроцитите, намален брой тромбоцити. Ако кръвните изменения не са твърде тежки, лечението обикновено е успешно. Някои видове Banesia не могат да бъдат унищожени напълно и са възможни рецидиви, особено при понижени функции на имунната система на кучето.

Лаймска болест – причинителят е бактерията Borrelia burgdorferi. Преносители са различни видове кърлежи. Клиничните признаци при кучето са куцота, повишена температура, липса на апетит, летаргия, увеличени лимфни възли, понякога подути, болезнени стави. По-редки форми на заболяването са бъбречната форма, сърдечната и неврологичната форма – те най-често са смъртоносни. Диагнозата се поставя на базата на клиничните данни и пълното кръвно изследване.

Дипилидиоза – причинителят е вид тения, Dipilidium caninum. Бълхите са междинен гостоприемник на тази тения – те пренасят яйцата й. Когато чрез близането кучето погълнае бълха, те се заразяват. Човек също може да се зарази по същия начин – ако при прегръщането и целуването на животното неволно погълне бълха.
Диагнозата се поставя лесно. Клиничните признаци, ако има такива, са намален апетит, отслабване, периодична диария. Често се откриват членчета на тенията с форма и големина на краставичени семки по изпражненията и по козината около ануса на животното. Чрез микроскопското фекално изследване се откриват яйца на тенията, а по животното се откриват бълхи.
Лечението е лесно – има богат избор от лекарства срещу тения. Задължително е и външното обезпаразитяване срещу бълхи.
Най-добрата профилактика се състои в това да обезпаразитявате кучето си редовно.

Ако по някаква причина самоедът ви просто не е в нормалната си здрава и активна форма, си заслужава да се вгледате в него повече. Също като хората кучетата могат просто да не изглеждат добре, дори да няма очевидни знаци какво точно не е наред – и едно посещение при ветеринарния лекар поне за кръвна картина е добра идея, ако симптомите продължат.

Доктор Самоед

Тревожни симптоми

Ако самоедът ви има постоянен запек или диария, продължаващи повече от 48 часа, заведете го на ветеринар и ако е възможно, вземете прясна проба със себе си. При смяна на храната и при прехранване, стомашните разположения са обичайни, но дехидратацията, настъпваща по време на диария, може да доведе до смърт при малките кученца.

Силна жажда или често уриниране
Необичайно голямата жажда и честото уриниране често са симптоми на заболяване. Самоедите по принцип пият повече вода от други породи. Те буквално обожават водата. Но поемането на повече от два литра вода на ден  е повод за безпокойство.

Продължително повръщане, задавяне, кихане или кашляне

Понякога причинителят е видим – обикновено забил се осил, но понякога дори след подробен оглед, не може да се разбере причината за дразнението. Не отлагайте посещение при лекар.

Упоритото повръщане или задавяне при хранене е сериозен проблем. Повръщането може да е знак за развиваща се алергия или по-сериозна инфекция, особено при по-възрастните самоеди. Кучешката кашлица също може да се окаже сериозно заболяване.

Отказ от ядене за повече от 24 часа
Поради много причини хранителните навици на самоеда ви могат да станат нередовни. Казахме, че те са капризни по природа. Но акооткаже да се храни за повече от един ден, консултирайте се с ветеринар.

Зачервени или подути венци
Зачервените или подути венци, особено когато са придружени и от лош дъх, са индикатор за заболяване на венците. Когато то е в по-тежък стадий, на кучето може да му паднат зъби, да изпусне храна от устата си и да загуби тегло вследствие на трудности при хранене. Кучетата също страдат от кариес и парадонтити. Бихте могли да си спестите много грижи, ако привикнете кучето от малко с миенето на зъбите. 

Трудности при уринирането
Бъдете нащрек дали кучето ви скимти или се изгърбва по време на уриниране и дали има кръв в урината.

Сълзящи очи или нос
Кихане, задъхване, течащи очи и нос или други симптоми на настинка могат да бъдат знак за проблем с дихателната система, каквито са тежкото дишане и задушаването.

Сърбяща, белеща се кожа
Състоянието на кожата е добър индикатор за цялостното здраве. Кожата трябва да бъде гладка и розова. Постоянното сърбене и знаците за дерматит може да сочат за алергична реакция особено към ухапвания от бълхи.

Промени в теглото
Притеснително е, ако кучето ви започне да отслабва прогресивно в рамките на от две до четири седмици или отслабва бавно, но стабилно за по-дълъг период. Внезапното надебеляване също представлява проблем.

Породата, от своя страна има предразположение към някои болести.
Прогресивната ретинална атрофия, глаукомата, ретиналната дисплазия  и катарактата водят до ослепяване. Срещан, но лечим проблем са врастналите мигли.
Ортопедичните заболявания при самоедите са основно свързани със ставни дисплазии, артрит и остеохондрит.  В хормонално/ендокринно отношение, породата е предразположена съм диабет. също така има доклади за проявления на болестта на Адисон и синдром на Кушинг. Епилепсията е още един здравословен проблем, застрашаващ самоедите.  С дълбокия си гръден кош, самоедите имат по-висок от нормалното риск за обръщане на стомаха.  Кожата им е склонна към алергии, дерматити и пиодерми. Нека този списък не ви притеснява. Някои от заболяванията са наследствени, а други придобити, но при правилни грижи и гарантиран произход, можете да намалите вероятността от тях.

 

 

Форум за дискусии, засягащ притежаването, отглеждането и развъждането на кучета от породата „самоед“.