Хранителен режим на самоед

Правилният хранителен режим е от жизненоважно значение за вашия самоед. Като всяко живо същество, кучетата имат нужда от белтъчини, мазнини, въглехидрати и минерални вещества, които трябва да бъдат в определено съотношение помежду си.  Всички те са необходими за изграждане костите и мускулите на тялото, както и  за поддържане на необходимата физическа сила на организма. Младите, развиващи се организми, тъй като изграждат мускулната си система, имат потребност от повече белтъчини, както и от повече минерални вещества, благоприятстващи развитието на костната система.
За предпочитане е да вземете правилно отбито от майката кученце. Основна заблуда на купуващите куче е, че колкото по-малко е взето то, толкова по-голям е шансът да „свикне“ със стопаните си. Фермерската индустрия и търговците на животни задоволяват този каприз на клиентите си, отбивайки твърде рано кученцата от майките, лишавайки ги от естествената им храна и най-силния познат в природата имунно стимулатор – майчината кърма.  До втория си месец кученцата се хранят по 5-6 пъти на ден, като постепенно кърмата се допълва с подходящи бебешки каши. Отбиването на кученцата става винаги от най-добре развитото кученце, като най-слабо развитото се дохранва и допълнително. Добрият развъдчик ще ви даде информация кога и как точно е захранено и отбито Вашето кученце. Към третия си месец малките кученца трябва свободно да се хранят с храна за бебета.

Предпочитаният вид храна разделя стопаните на кучета на два основни лагера – предпочитащите натурална, домашно приготвена храна и почитателите на „бързата кухня“ – гранулите.  Ако решите да храните кучето си с домашно приготвена храна, възможността да допуснете грешки е голяма. Знаете ли, например, колко е хранителната стойност на един морков и в какво точно съотношение трябва да бъдат пилешките вътрешности, спрямо кафявия ориз, за да получи Вашето куче най-оптималните хранителни и енергийни стойности? Е, ние също не сме съвсем сигурни.

Натурално хранене на самоед
Натурално хранене на самоед

Почитателите на BARF /Biologically Appropriate Raw Food/ диетата предоставят на своите самоеди сурово месо, риба зеленчуци и фибри, които са близки до естествения начин на хранене на хищниците. Тази диета се базира на научно подбраното съответствие на храна, каквато кучетата са еволюционно подготвени да консумират. Най-важното правило на BARF диетата е, че хищниците не ядат зърнени продукти и не са се хранили със сготвена храна. Диетата им в природата се състои от уловените от тях тревопасни животни, вътрешни органи и съдържанието им, по-меките кости и парчета кожа. В натуралното хранене има четири основни групи хранителни съставки – месо, вътрешности, зеленчуци и млечни продукти. Месото трябва да е чисто – без тлъстини. Най-добре усвояеми меса са птиче, конско и телешко. В частта към месото се причисляват птичите крилца, шийки, телешките опашки и рибата, която се дава цяла. Вътрешните органи са отделна съставка на менюто:  дроб – черен и бял, виме, шкембе, сърца, черва, далаци, бъбреци, воденички. При зеленчуците се набляга на зеленолистни – спанак, лапад, марули, както и моркови. Добавят се и плодове, но в по-малко количество. Зеленчуците се пасират и се добавят към другите хранителни съставки под формата на пюре. От млечните храни се предпочитат киселите млека, обезсолено сирене и извара, носители на полезни за храносмилането лактобактерии. Яйцата също се добавят в натуралното хранене, както и допълнителни добавки като глюкозамин,  келп, омега 3, омега 6 – чисто рибено масло, бирена мая, допълнителен прием на витамини. Дневната порция се определя индивидуално и е средно 3 % от теглото на кучето, а за малки кучета – 10 % от теглото. В тази порция около 75 % се отделят за първата хранителна съставка – месото, а останалото е комбинация от останалите три съставки. Месото се дава цяло, без топлинна обработка – последователите на натуралното хранене изхождат от представата, че кучето само е “ уловило“ вечерята си и я оставят в натурален вид. Имайте предвид, че натуралното хранене предполага напълно чисти продукти, което, освен, ако нямате собствена животинска ферма, няма как да ви бъде гарантирано от магазините. Ако решите да храните кучето си с натурална храна, постарайте се да прочетете максимално много информация и се подгответе с време.
Уверете се, че можете да  осигурите най-доброто хранене в дългогодишен план. Не лишавайте кучето си от възможността да консумира прясно месо, риба, кисело мляко и зеленчуци – дори и да храните с най-качествените гранули. Когато пазарувате продукти, избирайте за кучето си същото качество, което бихте избрали за себе си. Ако изберете да храните кучето си с гранулирана храна, запомнете едно: качествената гранула е качествена гранула!

Гранулирана храна за самоед
Гранулирана храна за самоед

Тя е само с кафяв цвят. Начинът на получаване на гранулите го предполага. Обичайният метод, по който се получават малките хранителни парченца е екструзия. Този метод навлиза в производството на кучешки храни през 1950 година, след като е успешно развит в производството на зърнени закуски. Хранителните съставки се смесват и смилат заедно. Така от сухите и мокрите съставки се получава влажно тесто, което се поставя в машини, приличащи на гигантски месомелачки и се нагрява. Смляното тесто се обработва топлинно и се изсушава, докато достигне приемлива сухост. При качествените гранули процесът спира до тук – те са достатъчно хранителни и вкусни за кучетата. При гранулите нисък клас, чието основно съдържание е царевица, процесът продължава с овкусяване и оцветяване на гранулите, за да станат по-приемливи за крайния консуматор и неговия стопанин. В зоомагазините има голямо разнообразие, но избягвайте да пазарувате препоръчаните от търговци марки. Водете се само и единствено от съдържанието на опаковката. Това означава да купувате винаги пакетирана храна. Пазаруването на насипна храна е направо опасно. Мазнините гранясват след контакт с въздуха и отворената храна може да е всичко друго, но не и хранителна. Освен това е честа и порочна практиката да се смесват различни марки гранули от непродадени чували и няма как да сте сигурни какво купувате. Качествената гранула е в строг баланс на качеството и цената. Ако килограм храна струва колкото един хляб, то замислете се колко хранителни вещества има в нея. Винаги хранете кучето си с храна, която съответства на неговата възраст и начин на живот. Всяко куче се развива индивидуално, но няма да превърнете своя самоед в спринт състезател, ако го храните с храна за активни кучета, а разходката му е само час на ден. Не е правилно и да храните своето бебе самоедче с храна за гигантски породи. То няма да стане по-голямо, най- вероятно да му навредите на стомаха и костната структура. Също така, с напредването на възрастта, енергийните нужди се променят и храната за един самоед над осем години трябва да е съвсем различна от тази, с която сте го хранили, когато е бил на две години.

Лакомства за самоед

Винаги спазвайте правилото, че е по-добре храната да е малко, но често, отколкото веднъж на ден, с цялата дневна дажба. Кучетата също страдат от лакомия и разширен стомах, освен това неправилното дозиране и хранене може да доведе до фатални последици – например обръщане на стомаха. Бъдете особено внимателни, ако кучето от малко придобива навик да се храни бързо – с некачествени гранули или храни, образуващи газове, рискът от обръщане на стомаха се повишава в пъти.
На българският пазар има избор на достатъчно марки гранулирана храна за кучета. Когато избирате храна за своето куче, първо се информирайте с какво е захранено в развъдника и ако е възможно, продължете да го храните със същата марка. Кучетата нямат нужда от разнообразие на вкусовете, стига да получават необходимите хранителни вещества. Ако не сте сигурни, че храната се усвоява добре от кучето,  изберете нова и плавно направете смяната между двете, като смесвате малки количества от новата и старата храна за определен период от време, докато накрая минете изцяло на новата марка. Следете изпражненията на кучето. Всяка промяна в плътност, количество и цвят е повод за сериозно обмисляне и коригиране на хранителния режим. Честа грешка на новите стопани е да прехранват малките кучета, с което им причиняват разстройство и стомашен дискомфорт. Не си правете експерименти дали кучето ще яде това или онова от Вашата трапеза. Има много категорични забрани, които трябва да научите наизуст, ако искате дълъг живот на вашия самоед. Самоедите са сравнително придирчива на хранене порода. Ако направите грешката да храните кучето с остатъци от Вашата вечеря и да му давате храна от масата, съвсем скоро ще забележите, че самоедът буквално врътва очи с възмущение, когато му сервирате неговата храна. И докато при малките кученца, смесването на гранулите с кисело мляко и месо е част от метода да ги научите да дъвчат суха храна, то при порасналото куче, което капризничи, добавките ще се превърнат в неотменима част от порциона – кучето просто ще откаже да се храни, ако не сте добавили в купичката някоя „екстра“.

Когато избирате лакомства за самоед, постарайте се да четете и техните опаковки. Избягвайте всякакви оцветители и по възможност, купувайте възможно най-натуралните вкусове. Не забравяйте, че макар и минимална, бисквитките също  имат хранителна стойност. Не прекалявайте с почерпките.

Лакомства за самоед
Лакомства за самоед

Форум за дискусии, засягащ притежаването, отглеждането и развъждането на кучета от породата „самоед“.